Monday, March 31, 2008

DELFINSKA KULTURA KOD SRBA! Odnosi, analize, sučeljavanja...



Delfini su već stotinama godina sa nama. Uticaj delfinske kulture na kolektivnu podsvest srpskog naroda je očigledna i neosporna, i niko, ali apsolutno niko ne može da ospori ovu činjenicu koja je nedvosmisleno duboko urezana serfnim zlatkasto sedefastim slovima u granitnu ploču srpske stvarnosti.
Vuk Karadžić je voleo delfine. Nikola Tesla je mislio da je delfin.
Eva Ras ima nebrojene pesme o delfinima.


Već i mala deca znaju da postoje dve Srbije: jedna koja je delfinska i ona koja to nije, koja to ne želi da bude ili jednostavno toga nije svesna. Razlike između ovih suprotstavljenih polova u okviru celine našeg društva sve su prisutnije u našoj svakodnevnici i reflektuju se na našu sutrašnjicu kao takvu. Mnogi eksperti iz nevladinih organizacija koji se bave evropskim integracijama tvrde da je je glavna kočnica našem priključivanju Evropskoj Uniji upravo ta podeljenost, ta šizoidnost Srbije, na ljubitelje delfinskog načina života i na one koji to nisu.


Da li vidimo budućnost Srbije sa delfinima ili bez njih? Delfini su od vajkada zaštitni znak srpskog naroda, ali mnogi se i dalje opiru takvom načinu sagledavanja stvari. Da li je pomirenje moguće?

Pristalice delfinske kulture tvrde da nije moguće ignorisati delfine koji su duboko ukorenjeni u kolektivnom podsvesnom srpskog naroda. Protivnici delfinske kulture, pak, smatraju da je diskutabilno da li su delfini uopšte autentični deo srpske tradicije, a neki čak smatraju da ne postoji tako nešto kao što je kolektivno podsvesno.


I sam Platon je u svojoj knjizi “Država” odredio delfinima značajno mesto u okviru ljudskih zajednica. Pravoslavna crkva ne odbacuje delfine, ali ih i ne spominje u svojim spisima. Ako se Isus pretvori u ribu, da li bi ga delfin pojeo? - pitaju se mnoge neverne tome.

Problem je isuviše dobro poznat da bi više ikoga mogao da iznenadi i potrese, ali iako ne možemo da ga rešimo u jednom ovako kratkom tekstu, bar možemo da postavimo sledeće pitanje svim našim građanima : Da li je Srbija spremna da otvoreno prizna svoj najveći istorijski problem, i time da napravi prvi korak ka njegovom rešavanju, korak ka boljem sutra? Bilo ono delfinsko ili ne.

3 comments:

Anonymous said...

ovo vam je najbolji tekst do sada. deep.

Anonymous said...

ko da ga je Dr. JOvan Deretic piaso...

Anonymous said...

NARKOMANI NE BI TREBALI PISATI KAD SU POD UTICAJIMA DROGE - REZULTAT ISPADAJU OVAKVE NEBULOZE , POVEZIVANJE LETECIH TANJIRA SA KOMARCIMA TE SRBIJANACA SA DELFINIMA - MOLIMO PISCA TEKSTA DA POSJETI PSIHIJATRA

DELFINI SU INACE NAJMIROLJUBIVIJE ZIVOTINJE OVOG SVJETA I KO ZNA KOJA DROGA POVEZE BAS NJIH SA SRBIMA - RATNICIMA , U GLAVI AUTORA OVE PRICE , NARKOMANA

MISLIM DA JE POPIO VALIUMA U SUPI OD BENZINA?