Monday, July 16, 2007

SENZACIONALNO ! Doktor Marićev kutak: "Naučite sve o ženama - ODJEDNOM!"


U ovom kratkom tekstu trudiću se da koristim više metafora a manje komplikovanih pojmova ne bih li uspeo u svom cilju da budem što jasniji. Uloga metafore je uloga odskočne daske za mislioca- ona mu pruža polazište za razmišljanje I bolje razumevanje same teme kojom se bavi.

Moj cilj nije da dam ikakve odgovore koji bi bili definitivni, ja vam čak ni ne nudim odgovore. Želja mi je da pružim obrise I podstaknem druge na rešavanje ovog kompleksnog problema.

Pokušajte da zamislite dva kompjutera: prvom su zamršeni kablovi, prespojena kola i pun je varničenja, a drugi je uređeniji, jasno odvojenih funkcija i radi glatko uz minimalan utrošak energije. Ženski mozak bi mogao da se uslovno zamisli kao prvi, a muški mozak kao drugi kompjuter.

Nova naučna istraživanja iz oblasti neurologije koja je sproveo Kinsey, pokazuju da su regije na mozgu koju su odgovorne za razmišljanje i emocije, drugačije kod žena nego kod muškog pola. Utvrdilo se, naime, da je kod žena aktivira ista regija u slučaju obe aktivnosti, dok kod muškarca postoje dve odvojene- jedna za racionalnu a druga za emotivnu aktivnost. Znači, ne samo da postoji razlika u konstrukciji mozga, već I u samoj prirodi njegovog funkcionisanja. To otkriće jasno ukazuje da je razlike koje postoje između polova, u njih usadila sama priroda. Razlike se ionako očitavaju u gotovo svim funkcijama, u građi, u ponašanju I u sveukupnoj aktivnosti jednog I drugog pola. One se ne samo ne daju iskoreniti, nego se, štaviše, razvojem civilizacije još I produbljuju.

Kinsey dalje otkriva I jednu zanimljivost: kod muškog pola se prilikom moždane aktivnosti (koja se može svesti na kretanja elektronskih impulsa u moždanom tkivu), u proseku stvara temperatura koja dostiže 46 stepeni celzijusa. Tačnije, Kinsey (koji je istraživao na američkoj populaciji) nam govori da temperatura dostiže 46 stepeni u 83% posto slučajeva, 45C u 12% posto slučajeva, a izuzetnu temperaturu od 47C u 5 % muških ispitanika. Ti podaci imaju zanimljivu posledicu koja je ujedno I uverljivo objašnjenje za problem koji muči i muški I ženski pol od davnina. Naime, koren ljudske dlake se upravo stanjuje ukoliko je duži vremenski period izlozen temperaturi od oko 45- 46 stepeni celzijusa. Kod žena je temperatura koja nastaje pri moždanoj aktivnosti u proseku 43-44 stepeni celzijusa što je nedovoljno da bi se koren dlake stanjio I time izazvao trajno opadanje kose, poznatije kao ćelavost. Izgleda da verovanje koje je prisutno u narodu stotinama godina, da nekome opada kosa od razmišljanja, ima svoje naučno opravdanje. Uostalom, setite se Čerčila, Hičkoka ili Gandija. Na nesreću, problem je samo objašnjen, ali ne I rešen. Kod žena, ćelavost se javlja veoma retko, tek u nekih 3%, I ona izgleda nema isti uzrok kao kod muškog pola, već je simptom neurotičnosti.

Razlika među polovima je velika, ali nije apsolutna. Svaki pol nosi u sebi I nešto malo od drugog pola. Tako na ženskim genitalijama ima sitnih ostataka muških genitalija, a jednako se I u muškim genitalnim organima nalaze tragovi ženskih genitalija. Žlezde sa unutrašnjim izlučivanjem stvaraju specifične ženske, odnosno muške polne hormone, tj. stvari koje putem krvi neprestano kolaju po organizmu I odrzavaju njegovu polnost. Ali, uz svoje muške hormone, poseduju muškarci I nešto ženskih stvari., a žene opet nešto muških. I među duševnim svojstvima ima nekad primesa drugog pola, koje su sad manje, sad jače izražene. Ta nepotpuna podvojenost polova očitava se I u tome što je čovek katkad sposoban da se seksualno zanima I za osobe istog pola (homoseksualnost).

Dakle, I muški I ženski pol uz sve svoje razlike, jesu pomešani I čine jednu stvar, jer, tek muškarac I žena zajedno čine čoveka. Prenesite situaciju na socijalni plan i zamislite pripadnika srednje niže klase I čoveka koji je nešto malo bogatiji. Kao I u društvu, tako I među polovima, onaj koji ima više sredstava treba (I ovo je jedino treba koje ću izreći) da pomogne svom sabratu koji je u nešto nezavidnijoj poziciji. Na taj način se stvara srećno društvo, a I tako se postiže harmoničan odnos.

Mi smo kao delovi automobila, kao motor spram auspuha. Motor je izvor snage I pokretač, dovodi nas na nova mesta a auspuh je ništa manje bitan, štaviše- kretanje bez njega je apsolutno nemoguće.

I završio bih sledećim poređenjem: polovi su kao dva stuba, doduše potpuno različita po svojoj građi, ali gotovo jednako visoka. Kad ih spoji luk međusobnog razumevanja I saradnje, nastaje trijumfalna kapija ljudske kulture.

4 comments:

Anonymous said...

Draga Aurora, iako tekst eminentnog dokrtora Marica, pored edukativnog dela sadrzi i izvesnu notu sovinizma i diskriminacije neznijeg pola, ovakvo stivo ipak otvara oci i u sebi nosi poruku i pouku, koju je doktor i sam izneo na kraju teksta- da je kljuc(ili luk kako to doktor zove) međusobno razumevanje i saradnja, jer i kako bi dzon grey rekao u svom bestseleru muskarci su sa marsa, a zene sa venere!

Anonymous said...

u potpuosti se ne slazem. za boga miloga covek bi umro kad bi mu glava kuvala na 44stepena... doktore, doktore...

Anonymous said...

Можеш ти да се не слажеш до миле воље, драга моја паметна, али ако је сада напољу 41 степен у хладу / око 45 степени на асфалту, како ли је тек у лобањи, за коју се зна да невероватно задржава топлоту -- нешто попут термоса.
Додај на то и убрзано размишљање током поднева (од 11-17 часа) и ето ти прокувавања.

Anonymous said...

Zivot mi je pakao! Nemam vise fokus! Da li vise uopste ima ljubavi u ovom svetu! JA NEMAM VISE RAZLOGA ZA ZIVOT!